Kahramanmaraş İletişim ve Paylaşım Platformu

Ana Sayfa Kimler Online Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Go Back   Kahramanmaraş İletişim ve Paylaşım Platformu > Yaşam & Hayata Dair > Yaşam & Sağlık
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arcade Forumları Okundu Kabul Et

Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Migren Nedir Nasıl Başa Çıkılır
Konudaki Cevap Sayısı
4
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler

Görüntülenme Sayısı
56

Seçenekler Stil
Alt 28.08.2007, 21:33   #1
gizємℓi ρєяi
♥♥♥

gizємℓi ρєяi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 331
635 Mesajina 1.383 Tesekkür Aldi
REP Gücü : 5000
REP Puanı : 410440
REP Seviyesi : gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen gizємℓi ρєяi genießt hohes Ansehen
Pfeil Migren Nedir Nasıl Başa Çıkılır

Migren, tüm dünyada hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen, sık rastlanan ve ağrılı bir hastalık.

- Bulantı, kusma, ışığa ve sese aşırı duyarlılık gibi belirtileri olan bu hastalık, migrenli kişi ve ailesi için genellikle çok sıkıntı verir. Migren, ataklar sırasında kişinin tüm faaliyetlerini tamamen durdurabileceği gibi, ataklar arasındaki dönemde de yaşam kalitesini azaltabilir.

Kişilerin yaşamlarındaki olumsuz etkilerine rağmen, migreni olanların çoğu tam tedavi edilmezler. Bu, bazen, migreni olanların tedavi edilme şanslarının olmadığına inanmalarından ve bu konuda doktora gitmemelerinden kaynaklanır. Ancak daha yeni ve daha etkili tedavilerin bulunmasıyla, migreni olan pek çok kişi için yeni umutlar doğmuştur.
Migren atağının sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, migreni olan çoğu kişi, belli faktörlerin migren ataklarını “tetiklediğine” inanır. Bu tetikleyiciler arasında stres veya stres sonrası gevşeme, çok fazla veya çok az uyku, kuvvetli ışık, hava değişiklikleri ve çikolata, peynir, kırmızı şarap, kahve ve çay gibi yiyecekler yer alır. Çoğu kadında hormonal değişiklikler veya adet dönemi de migreni tetikleyebilir, ancak ataklar başka zamanlarda da olabilir.

MİGREN ATAĞI SIRASINDA NELER OLUR?
Migren atağı dört döneme ayrılabilir, ancak migreni olan insanların çoğu bu dört dönemin hepsini birden yaşamaz. Bu dönemler sırasıyla:

1. Uyarı Dönemi
Migrenin ilk dönemi genellikle birkaç saat sürer fakat birkaç gün de sürebilir. Yorgunluk, esneme, ruh hali değişiklikleri, bazı yiyecekler için açlık ve ışık-ses-kokulara karşı artmış duyarlılık gibi uyarıcı belirtilerdir. Yaklaşık olarak migreni olan her 10 kişiden 6’sı uyarı dönemini yaşar.

2. Aura
Auralar beynin içinden kaynaklanan, başağrısı atağından genellikle 20 dakika ile 1 saat öncesinde oluşan belirtilerdir. Migreni olan her 10 kişiden ortalama 2’si aura belirtilerini yaşar. Bunlar genellikle görme ile ilgili, çakan ışıklar, zig-zag çizgiler veya görmenin grileşmesi gibi problemlerdir. Aynı zamanda işitme veya konuşma problemleri, zihin bulanıklığı ve vücudun bazı bölümlerinde veya yüzde karıncalanma hissi olabilir. Aura, başağrısı başlamadan önce kaybolabilir veya başağrısı dönemine dek uzayabilir.

3. Başağrısı Dönemi
Çoğu insan için migren atağının en kötü dönemi başağrısıdır. Genellikle zonklayıcı, ağrılı ve sıklıkla da başın bir tarafındadır.
Ağrı her atakta başın bir tarafından diğer tarafına geçebilir veya başın her iki tarfında olabilir. Ağrı genellikle yürüme veya merdiven çıkma gibi fiziksel aktivitelerle şiddetlenir.
Ancak migren ’yalnızca bir başağrısı’ değildir. İnsanların çoğu aynı zamanda bulantı hisseder, bazısı da kusar. Migrendeki başağrısına eşlik eden ve sık görülen diğer belirtiler arasında, ışığa, sese ve kokulara aşırı duyarlılık da yer alır. Migrenli insanların çoğu atakları sırasında karanlık ve sessiz bir oda ararlar. Eğer hiç tedavi edilmezse, migren tipik olarak 4 saat ile 3 gün arasında sürer, ancak süre ortalama 1 gündür.

4. Ağrının Geçme Dönemi
Başağrısı durduktan ya da geçtikten sonra, migrenli insanlarda yeniden normal hissedene dek uzun süre başka belirtiler görülür. Migren atakları genellikle ayda 1 veya 2 kez olur ancak daha sık olabilir. Atakların şiddeti değişiktir ve olacağı önceden kestirilemeyebilir. Yukarıdaki 4 dönemde de her atakta genellikle görülmez. Şiddeti de değişiktir, kişinin aktivitelerini engellemeyecek orta şiddette bir başağrısından, uzun işgöremezlik yaratan şiddetli başağrısına dek değişebilir. Sıklıkla, migreni olan kişi için iki atak birbirinin aynısı değildir.
Migren, stres yaratıcı bir durum olmakla birlikte, migren atağının sonunda geçeceğini ve daha ciddi bir şey olmayacağını anlamak önemlidir. Migreni olan bazı insanlar, bu belirtilere yol açan daha ciddi bir şey olabileceğinden endişelenirler, ancak bu çok nadirdir.

Migren tedavisinde pek çok yol vardır. Bunlar ilaç almaktan, yaşam biçimi değişikliklerine kadar farklılık gösterir. Migrenin ilaç tedavisinde iki yol izlenir:
1. Akut tedavi (atak tedavisi)
Atak tedavisi için basit ağrı kesiciler kullanılabilir, ya da migren ataklarına özel ilaçlar alınabilir.
2. Önleme tedavisi
Özellikle ataklar çok sıksa ve yaşam kalitesini çok bozuyorsa önleme tedavisi uygulanır. Bu tedavide migren atağı olsun olmasın, her gün ilaç alınır. Önleme tedavisi atakların sıklığını ve şiddetini azaltmaya yöneliktir.

YAŞAM BİÇİMİ DEĞİŞİKLİKLERİ
Migren ataklarını önlemek için yaşam biçiminizdeki bazı değişikliklerin faydası olur.
Tetikleyicilerden uzak durun!
Başağrısını tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Migren ataklarını önlemek için alınacak önlemlerden ilki, parlak ışık, rüzgar, keskin kokular gibi tetikleyicilerden uzak durmaktır.
Düzenli egzersiz yapın!
Vücudu aşırı zorlamayan, yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi egzersizler kaslarınızdaki gerginliği azaltır, dolaşımınızı artırır. Böylece migren ataklarınızın sıklığı ve şiddeti önemli ölçüde azalır.
Alışkanlıklarınızı sürdürün!
Düzenli uyuyun,
Düzenli yemek yiyin,
Hafta içi alışkanlıklarınızı hafta sonunda da sürdürün.
gizємℓi ρєяi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Adsense Reklamları
Alt 28.08.2007, 22:01   #2
ÇEŞMİNAZ
Gast

ÇEŞMİNAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alıntı:
. Uyarı Dönemi
Migrenin ilk dönemi genellikle birkaç saat sürer fakat birkaç gün de sürebilir. Yorgunluk, esneme, ruh hali değişiklikleri, bazı yiyecekler için açlık ve ışık-ses-kokulara karşı artmış duyarlılık gibi uyarıcı belirtilerdir. Yaklaşık olarak migreni olan her 10 kişiden 6’sı uyarı dönemini yaşar

bir ara başım hergün ağrıyo ama öyle bir ağrı yok kafamı duvarlara vurmak geliyodu içimden hiç bir ağrı kesici fayda etmiyordu. çocuk gibi ağlıyodum. doktor bana migren1. aşamadasın dedi.
dikkat etmem gereken şeyler söyledi. şuan daha dikkatli davranıyorum
baş ağrısı şikayeti olan arkadaşlar gerçekten bazı şeylere çok dikkat edin
Allah düşmanıma bile vermesin o kadar beter bir ağrı

perim teşekkürler
Alt 28.08.2007, 22:04   #3
gizliservis
C=={========>

gizliservis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 13
4 Mesajina 9 Tesekkür Aldi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 190
REP Seviyesi : gizliservis sorgt für eine eindrucksvolle Atmosphäre gizliservis sorgt für eine eindrucksvolle Atmosphäre

bendede migren var Depresyondayken çıkmıştı.

Üye olayımda bi ara baştan sona okuyayım...

eline sağlık gizemli....
gizliservis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 28.08.2007, 23:43   #4
Silentscream
Müdavim

Silentscream - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 293
54 Mesajina 122 Tesekkür Aldi
REP Gücü : 1383
REP Puanı : 136896
REP Seviyesi : Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen Silentscream genießt hohes Ansehen
Lächeln

Ne yazıkki bendede var.yattıktan bir saat sonra şiddetini artırdı uyuyamadım bidaha.Allah düşmanıma vermesin.Şu an ise gayet rahatım okadar rahatım ki anlatamam.
Silentscream isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 29.08.2007, 01:23   #5
gizliservis
C=={========>

gizliservis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 13
4 Mesajina 9 Tesekkür Aldi
REP Gücü : 13
REP Puanı : 190
REP Seviyesi : gizliservis sorgt für eine eindrucksvolle Atmosphäre gizliservis sorgt für eine eindrucksvolle Atmosphäre

bende beyin mr ı çektirdim bazı insanlara çok değer vermem ve onlardan kopamadığım gibi her an onları ve problemleri düşünmekten depresyon a girdim.Tabi bundan öncede çok neden vardı ama bardağı taşıran son damla buydu.Doktor mr ı inceledi ve depresyon tahlili koydu.Beni aldı bi korku.Dlirmekten korkuyordum.Depresyon ilacını elime aldım ve baktım üstünde ANTİ DEPRESAN yazıyodu.O an dedim ulen bi ilaç beni düzeltemez ben beni düzeltmeliyim.Allaha çok dua ettim dertlerimi çözmeye başladım kangren olan parmağı kesmezsen kol gider hesabı.Çok şükür daha ilacın kutusunu bile açmadım ama herşeyide atlattım....

Hatırlıyorumda bi keresinde bi baş ağrısı geldi ama olduğum yerde duramadım yere düşdüm.Sol gözümün içindeboynuma kadar uzanan bir ağrı.Sanki beynimin içinde boydan boya bir delik var ve içinden bir ip geçiyor ve birisi o ipi bi ileri bi geri çekiyor.Kola kahve çikolaata peynir saigara yasak.Kriz için özel ağrı kesiciler....

Allahım kimseye vermesin.Günde üç kere aynı saatlerde gelen krizler....

Bunlar tamamen insanların elinde olan şeyler.Evin yanıyor ve sen bakıp ağlıyorsun.Kalk ve bişeyler yapmaya çaış anlatmak istediğim bu.Hayatınızın kımetini bilin her anının tadını çıkarın ve allahı asla unutmayın
gizliservis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil